Obeleženo 10 godina od otvaranja Spomen sobe u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“

 

Obeležavanju 10 godina od otvaranja Spomen sobe u požarevačkoj kasarni prisustvovali su gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović, predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović, nekadašnji komadant COKOV pukovnik dr Milivoje Pajović, sadašnji komadant pukovnik Milovan Vasić, direktorka Istorijskog arhiva dr Jasmina Nikolić, oficiri i podoficiri iz COKOV. Prisutne je pozdravio komadant COKOV pukovnik Milovan Vasić i pozdravio je tadašnju odluku rukovodstva garnizona da se otvori Spomen soba kao ne bi izbledala sećanja na sve one koji su poginuli u ratovima iza nas. On se ovom prilikom zahvalio lokalnoj samoupravi na pomoći u radu Centra.

Pukovnik dr Milivoje Pajović je jedan od osnivača Spomen sobe poginulim vojnicima iz Braničevskog okruga od Prvog srpskog ustanka pa do ratova krajem 90.-tih godina. On je ovom prilikom istakao da zahvalnost za  otvaranja Spomen sobe treba da pripada svim lјudima koji su učestvovali u realizaciji tog projekta koji je od velikog značaja za ovaj kraj. Pukovnik Pajović je podsetio da požarevački kraj koji je dao veliki broj heroja ima posebno mesto u Vojsci Srbije zato što je tu osnovana Garda, orkestar i tu je organizovana prva obuka.

Ispred Grada Požarevca prisutnima se obratio gradonačelnik Saša Pavlović:“ Uvaženi predstavnici Vojske Srbije velika mi je čast da vas pozdravim danas, u trenutku kada obeležavamo značajan jubilej, na jedan od najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji Vidovdan.     Naravno, bolјe bi bilo da povoda za ovu desetogodišnjicu nema, ali oni na koje su uspomene popunile ovu spomen sobu su zaslužili da ih se večno sećamo. Iako ova soba već deceniju beleži tragične gubitke najhrabrijih sinova ove zemlјe, čini se svima, a naročito njihovim porodicama, da su rane još uvek sveže i da bole kao prvog dana. Poput svih naših hrabrih branioca, od Nemanjića pa sve do kraja 20. veka i oni nisu marili za nadmoć neprijatelјa ispred sebe, već samo za ono iza sebe, za njihovu Srbija.  Danas, kada naša vojska svakim danom jača sve više, tehnika i oprema koju posedujete svakako daje snagu, ali polet i motiv da čuvamo našu zemlјu daju nam upravo oni kojima je ova spomen soba posvećena.    Setivši se njih i njihove žrtve, svaki napor koji činimo za Srbiju postaje mali ali i obavezan.Obaveza je i čuvanje uspomene na pale heroje, pripadnike Vojske Srbije iz Braničevskog okruga, i zato sam uveren da će ovi zidovi večno čuvati sećanje na one koji su svojim odlaskom sa ovog sveta očuvali našu zemlјu slobodnom. Neka im je večna slava i hvala.“

Jedan od autora Spomen sobe je bio i Istorijski arhiv Požarevac na čelu sa direktorkom dr Jasminom Nikolić koja je istakla da je rad na otvaranju Spomen sobe bio temelјan i da je pokriveno 200 godina vojske u Braničevu. Izložba je potkreplјena dokumentima i informacijama od perioda Prvog srpskog ustanka do današnjih dana.

Gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović je zaklјučio da su stubovi našeg društva oduvek bili crkva i vojska.

 

Leave a Reply