SVIM PRIPADNICIMA ROMSKE NACIONALNE ZAJEDNICE,  SVIM ČLANOVIMA NAŠIH ORGANIZACIJA NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE KAO I SVIM ROMIMA I ROMKINJAMA ŠIROM SVETA

ČESTITAMO

08.APRIL - SVETSKI DAN ROMA

BAHTALO ROMANO DJES

Međunarodni dan Roma je danas drugačiji za sve nas na ovoj planeti, a posebno za Rome koji su i u ovoj teškoj vanrednoj situaciji vrlo ugroženi.  Na ovaj dan koji se obeležava kao Svetski dan Roma, želim skrenuti posebnu pažnju na potrebu unapređivanja položaja Roma i Romkinja u široj društvenoj zajednici.

Najvažnije je poštovanje romske tradicije, kulture i prava,  jer uprkos tome što živimo u 21. veku, Romi su često žrtve predrasuda i stereotipa. Moramo učiniti sve da bi se ostvarila sva prava Roma kako bi se poboljšao njihov socijalni status uključujući obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, poboljšanje uslova stanovanja i zapošljavanja ali i očuvanje bogate tradicije i kulture.

Snežana Veljković,  predsednica Udruženja Roma Braničevskog okruga se obratila snažnom porukom i uputila čestitke povodom Međunarodnog dana Roma: „Svaki narod pa i Romi, imaju svojih pet nacionalnih temelja  a to su:  jezik, pismo, običaji, kultura i tradicija. O našoj tradiciji ipak najbolje  govori naša himna „Đelem , đelem“ koja svedoči o teškom i mukotrpnom putu. Ja je doživljavam i melanholičnom i inspirativnom kao i  zastava: zelena kao deo zemlje, plava kao beskrajno nebo i crveni točak kao paradigma putovanja i inspiracije. Sve ono što su Romi doneli od 13.veka na ovamo kroz svoju kulturu i običaje  je samo obogatilo tradiciju i kulturu naroda na ovom podneblju.  Danas je jedan od dana u godini kada se trebamo setiti i teških stvari zbog kojih svi mi nastavljamo da se borimo i dalje. Posebno sam ponosna što poslednjih godina radimo na stalnoj edukaciji mladih Roma i Romkinja kao i  na doškolovavanju starijih radno spospobnih Roma.“

Život građana u kriznom periodu podrazumeva kolektivnu solidarnost ali i odgovornost. Poštovanje svih pravila ključna je za uspešno prevazilaženje ove situacije. Hvala svima  koji moraju dati deo svog altruizma , deo svoje humanosti drugima, kao i što u krajnjem slučaju kaže reč „ROM“ što znači „čovek“ a mislim da je taj humanizam i altruizam ključ svega.

Svim našim saradnicima i prijateljima, pre svega jedno veliko „HVALA“, za sve što čine za našu zajednicu na lokalu kao i lokalnoj samoupravi Pozarevac, domaćim i medjunarodnim organizacijama koje našim sunarodnicima  pomažu u ovim teškim vremenima.

Želim da ovaj praznik svi pripadnici romske nacionalne zajednice provedu u svojim domovima u zdravlju, radosti, miru i ljubavi.

  

Udruženje Roma Braničevskog Okruga

Snežana Veljković, predsednica

Leave a Reply